Dla nas liczy się tylko najwyższa jakość!

Dostarczamy produkty ekologiczne tylko sprawdzonych producentów

2015-07-15 aktualnosci

Chlebek bananowy z Rice Dream naturalny z wapniem

Wilgotna, prawie lepka struktura tego "chleba" bierze się z użycia do pieczenia bardzo dojrzałych bananów. Świetny na śniadanie lub podwieczorną przekąskę. Można powiedzieć że to idealne skrzyżowania ciasta i babeczki. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, wygodny by zabrać ze sobą oraz świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów!


Ilość porcji: 12
Przygotowanie: 20 minut
Czas odpoczywania: 10 min
Czas gotowania: 30 min
Poziom trudności: Łatwy

125 ml Rice Dream® Naturalny z wapniem
1 łyżka octu jabłkowego
2 jajka
220 g mąki (50% mąki pszennej, 50% mąki orkiszowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
½ łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżka orzechów pekan, posiekane
125 g syropu ryżowego
125 g margaryny roślinnej
1 duży lub 2 małe dojrzałe banany, puree
starta skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka oleju

1. Rozgrzej piekarnik do 175 ° C zmieszaj napój ryżowy z octem jabłkowym. Odstaw na 10 minut. W małej misce ubij jajka z mieszanką napoju ryżowego i odstaw. Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon w misce robota kuchennego. Dodaj syrop ryżowy i margarynę przy niskich obrotach, a następnie powoli dodaj mieszaninę jaj. Przełącz robota kuchennego na średnią szybkość przez 1 ½ minuty.
2. Dodaj banany z skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Mieszaj w robocie kuchennym przez 30 sekund.
3. Wysmaruj olejem ściany i dno prostokątnej blachy do pieczenia (29 cm x 19 cm x 4 cm) i wlej ciasto. Piecz 30 do 35 minut w piekarniku. Wsadź końcówkę noża w środek chleba bananowego. Gdy końcówka wychodzi czysta, chleb bananowy jest gotowany. Ostudź. I pokrój chleb bananowy na kwadraty.

Pyszny z masłem orzechowym!

Zamienniki:
Wymień Rice Dream® Naturalny z wapniem na Oat Dream®.